Nepoćudne lektire

Jako je zgodna ideja o izbacivanju nekih lektirnih naslova. Učenici će uživati samo u vedrim i optimističnim temama koje prikazuju lakoću življenja. Naravno, treba izbaciti i sva djela koja daju naslutiti da se negdje vodila i ljubav, jer takvo što navodi djecu na griješne misli. Čim zazvoni školsko zvono, uspaljeni bi mogli naskočiti jedni na druge. Bludno.
Tako, na primjer, ne bih morala tumačiti grčku mitologiju jer tamo se uzduž i poprijeko intimno druže sinovi s majkama, braća sa sestrama, ubija se zbog seksa bez reda i konca.
Učenici ne bi nikako trebali uzeti u ruke ni Homera. Pa tamo su preljubi i zavođenja na svakoj drugoj, a mornare velikog Odiseja zavode neke čudne nimfomanke, sirene spremne za psihopatološku obradu. Jadna se Penelopa brani od muškarčina koji se bore za mjesto u njezinu krevetu i to još k tome dok se ne zna pouzdano je li joj suprug živ ili nije.
Neću morati tumačiti ni Danteov pakao, jer su tamo negdje u nekom krugu zauvijek zarobljeni nevjenčani ljubavnici, koji su pritom, oslobodi Bože, vodili ljubav bez blagoslova. Boccaccio?! Pa kod njega razvratni preljubnici iskaču iz svega i svačega. Iz sanduka, iz kreveta, iza oltara, u samostanskim vrtovima namamljuju jadne i nevine djevjke, a bogami i staričice. I sve jedna nesretnija od druge. To odmah ukloniti iz knjižnica (taj naslov nitko nema doma iz predostrožnosti).
Zavodnica Mirandolina na svu sreću otvara oči i onima koji žene vole i onima koji o njima misle loše. Bezobraznica jedna! Čemu ona našu djecu uči?! Em krčmarica, em zavodnica.
Preskačem brojne naslove (iako zaslužuju biti spomenutima), ali ne da mi mira najljepše ljubavno pismo u svjetskoj književnosti, ono Tatjanino, u kojem mladenački ludo nudi zavodniku Onjeginu sve pa čak i svoje tijelo. PIsmo, u stvari, uopće nije najljepše nego najvulgarnije, ne?
A tek najnježnija i najčišća duša Dostojevskog – Sonječka Marmeladova, koja prodaje svoje tijelo kako bi prehranila obitelj! Sad sam već u strahu da će se djevojčice, svjesne teške naše stvarnosti, masovno uputiti na ulice i ohrabrene književnim likom vedro početi zarađivati za struju. Tolstoja na galge! Što bi djeca čitala o tamo nekoj razmaženoj Ani i Vronskom. To je tek pravi nemoral.
Posebna napomena: Nabokova niti ne spomenuti!!!!
Treba ukloniti i Glembajeve. Pa što ćemo s tom vražjom barunicom, s rečenicama iz kojih se mogu iščitati svi njezini ljubavnici? Marinković i Glorija? Ma dajte, molim vas. Kako bi se to u crkvi moglo događati? Zaluđeni svećenik? Nemoguće.
Svakako bi od dječjih očiju trebalo skriti i rodne listove. Iz njih se evidentno može vidjeti da su njihovi roditelji barem jednom vodili ljubav. Mnogi od njih nevjenčani! Užas!
A optimizam? A životna vedrina? Uh, tu tek ima naslova koje svakako treba ukloniti. Kakve kuće lutaka, kakvi bakrači! Pa žena treba lijepo ostati i uživati u svojoj ulozi. Što ima razmišljati o sebi, o tamo nekom tupavom nezadovoljstvu, a doma joj lijepo sjedi dobar i pošten suprug, otac njezine djece.
Camusa, na primjer, odmah zabraniti. Sartrea zapaliti istog trena. Kafku ni spomenuti. Hemingwaya i besmislenu borbu starca potpoiti duboko, što dublje. Pa mogao je lijepo podići mirovinu, otići na ribarnicu i veselo kupiti sabljarku. Nasu modernu ni spomenuti. Pa tamo neki učitelji polude od životne muke. ZABRANITI ODMAH!
Slamnig i Barbara, kao fol neki brod. Mihalić i njegova prevara s Verom dok pada kiša. Pa, čovječe, treba jednostavno i brzo nešto poduzeti. Takva djela kvare naše mlade. Ma kakvim djelima?! Nedjela su to, nedjela.
Naravno! Moramo krenuti polako i oprezno da ne bi bilo napadno! E, da. Treba obratiti pažnju i na Malog princa. Malo mi je sumnjiva ta njegova ljubav prema ruži. O ovci neću ni govoriti!

Oglasi

Objavio

Ljiljana Lez-Drnjevic

I teach Croatian language and World Literature in Zagreb School for Hotel and Tourism.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s